10 jednostavnih načina da svoj Android telefon učinite manje dosadnim

Danas se teško isključiti iz struje. Računala, tableti, pametni telefoni – čak i razni kućanski uređaji – mogu se bežično povezati s internetom pritiskom na gumb. Uređaji vrve od e-pošte, obavijesti i ažuriranja statusa u svako doba dana, što otežava koncentraciju. Vaš Android telefon nije iznimka, ali postoje načini da ga učinite manje dosadnim.

Índice
 1. 1. Onemogućite Bloatware aplikacije
 2. 2. Isključite automatsku svjetlinu
 3. 3. Uključite tamni način rada
 4. 4. Upravljajte svojim obavijestima
 5. 5. Omogućite Ne uznemiravaj
 6. 6. Promijenite raspored gumba za brze postavke
 7. 7. Prilagodite postavke zaključanog zaslona
  1. Preporuka naših urednika
 8. 9. Onemogućite Bixby jednom zauvijek
 9. 10. Održavajte bateriju

1. Onemogućite Bloatware aplikacije

izbrisati bloatware

Bez obzira na to je li vaš telefon proizveo Samsung, Google ili OnePlus, dolazi s unaprijed instaliranom hrpom aplikacija koje vjerojatno ne želite. Ovaj bloatware može doći zahvaljujući proizvođaču ili operateru vašeg telefona, Googleu ili čak nepovezanim ugovorima o licenciranju od Amazona ili Microsofta. Uostalom, te aplikacije – od kojih mnoge nikada nećete koristiti – zauzimaju prostor i resurse na vašem telefonu.

Iako bloatware nije jedinstven za mobilne uređaje, najpodmukliji je na telefonima zbog njihovih ograničenih računalnih resursa. Samsung uređaj može doći s višestrukim unaprijed instaliranim aplikacijama s Amazona, Facebooka, Googlea ili Microsofta, prije nego što dođe do vlastite zbirke programa tvrtke.

Potpuno novi telefon mogao bi se dobro nositi s ovom dodatnom prtljagom, ali nakon nekoliko godina bit će malo mjesta. Izbrišite neželjene aplikacije kako biste oslobodili pozadinske resurse svog telefona dugim pritiskom na ikonu aplikacije kako biste zatražili opciju onemogućavanja. Ili pristupite opcijama pojedinačnih aplikacija u odjeljku Aplikacije u izborniku Postavke.

2. Isključite automatsku svjetlinu

adaptivna svjetlina

Jeste li ikada primijetili da vam se ekran odjednom sam od sebe zatamni ili posvijetli? Ovo je automatska svjetlina, poznata i kao prilagodljiva svjetlina na nekim uređajima. Iako je koristan u teoriji, može previše kompenzirati ili promijeniti neke. Ako vam je previše neugodno, možete ga isključiti.

Idite na postavke zaslona telefona ili otvorite padajući izbornik i onemogućite značajku. Zatim možete ručno pomaknuti klizač na željenu svjetlinu. U međuvremenu, filtar plave svjetlosti također vam može pomoći da bolje odrijemate.

3. Uključite tamni način rada

tamni način rada

Koliko vas se ujutro prevrne, zgrabi telefon i skrola po obavijestima s jednim zatvorenim okom kako biste blokirali zasljepljujuće svjetlo ekrana? Olakšajte si uključivanjem tamnog načina rada, koji je tema za cijeli OS od Androida 10. Ako imate Samsung uređaj s Androidom 9 (Pie), trebali biste također moći napraviti promjenu.

Trebali biste ga moći uključiti iz izbornika postavki zaslona ili brzih postavki. Ostavite ga stalno uključenim ili ga postavite da se uključuje i isključuje u određeno vrijeme. Ako ne želite tamni način rada za cijeli sustav, umjesto toga ga uključite za određene aplikacije.

4. Upravljajte svojim obavijestima

obavijesti

Ako vaša upozorenja na društvenim mrežama ili igricama postanu preagresivna, isključite ih u postavkama obavijesti i pregledom popisa aplikacija koje želite isključiti. Možete dobiti još više detalja dodirom na naziv aplikacije kako biste onemogućili vidljive i zvučne obavijesti.

Neke vam aplikacije također omogućuju da isključite upozorenja za određene značajke unutar aplikacije, a druge ostavite uključenima. Na primjer, Facebook vam omogućuje da isključite obavijesti za oznake, komentare i podsjetnike neovisno jedni o drugima.

Obavijestima se također može upravljati izravno s padajućeg izbornika. Ako imate dosadnu obavijest na zaslonu, dugo je pritisnite kako biste ili isključili tu vrstu obavijesti ili otišli izravno na postavke aplikacije.

5. Omogućite Ne uznemiravaj

ne smetaj

Prema zadanim postavkama, telefon će vas pingati kada netko komentira vašu najnoviju objavu na Instagramu, lajka vaš tweet ili pošalje e-poruku – čak i ako je 3 ujutro. Ovu značajku možete pronaći pod Zvukovi ili Obavijesti.

Uključite ga da odmah isključite sve dolazne pozive i upozorenja ili zakažite da se aktivira u određeno vrijeme ili dan u tjednu. Ako ste zabrinuti zbog hitnih slučajeva, možete pustiti određene kontakte i aplikacije tako da ih dodate na svoj popis izuzetaka.

6. Promijenite raspored gumba za brze postavke

brze postavke

Jedna od najboljih značajki na Android telefonu je sjena. Samo prijeđite prstom od vrha zaslona prema dolje, zatim povucite gornju traku s postavkama prema dolje za jednostavan pristup Wi-Fi-ju, Bluetoothu, lokaciji, načinu rada u zrakoplovu i više. Međutim, neke od ovih postavki bit će korisnije od drugih.

Možda zapravo ne koristite stvari kao što su Wi-Fi pozivi ili NFC, ali poput mogućnosti postavljanja telefona na vibraciju, uključivanja/isključivanja lokacije ili pristupa svjetiljki jednim dodirom. Otvorite Brze postavke i pronađite gumb Uredi, zatim premjestite nekorištene postavke na drugu stranicu ili ih potpuno uklonite.

Sve što stavite u gornji red izbornika brzih postavki bit će dostupno na zaslonu obavijesti, stoga ovdje stavite svoje favorite.

7. Prilagodite postavke zaključanog zaslona

zaključani zaslon

Vaš Android telefon nudi nekoliko načina za zaštitu vašeg uređaja, ali unos lozinke ili biometrijske provjere autentičnosti svaki put kada želite koristiti svoj telefon može biti neugodan. Jednostavan način da to popravite je postavljanje mjerača vremena za funkciju automatskog zaključavanja telefona tako da se zaslon ne zaključa odmah. Potražite stranicu za automatsko zaključavanje ili sigurno zaključavanje u postavkama zaključanog zaslona kako biste postavili telefon da se zaključa na nekoliko sekundi ili minuta nakon što se zaslon isključi.

Preporuka naših urednika

Također možete postaviti određene parametre kada vaš uređaj treba ostati otključan – kada se nosi, na pouzdanoj lokaciji ili u blizini pouzdanog uređaja. To znači da nećete morati provjeravati autentičnost kada ste, na primjer, kod kuće ili u blizini Bluetootha u automobilu.

widgeti

Neprestano prelazite i kljucate po mapama kako biste pronašli svoje omiljene aplikacije? Pojednostavite s widgetima—živim prozorima aplikacija koji nude brzi pregled vaših aplikacija bez potrebe za uključivanjem u program. Koristite ih da provjerite vremensku prognozu, zavirite u svoju pristiglu poštu ili kontrolirate svoju glazbu jednim pogledom.

Da biste izradili widget, dugo pritisnite bilo gdje na stranici početnog zaslona i dodirnite vezu widgeta u skočnom izborniku. Prijeđite prstom kroz popis aplikacija koje imaju dostupne widgete (nemaju sve aplikacije), dodirnite onu koju želite i povucite je u otvoreni sektor. Možete prilagoditi veličinu i oblik widgeta tako da sve stane na početni zaslon.

9. Onemogućite Bixby jednom zauvijek

onemogući bixby

Posjedujete li Samsung uređaj? Ako je tako, imate pristup Bixby virtualnom asistentu, kojeg vjerojatno nikada niste koristili. Ako ste umorni od slučajnog dodirivanja bočne tipke i pozivanja Bixbyja, možete u potpunosti onemogućiti značajku i čak dodijeliti bočnu tipku nečem korisnijem.

Ići Postavke > Napredne značajke i onemogućiti Bixby rutinezatim dodirnite Bočni ključ. Sada možete promijeniti funkciju bočne tipke i ukloniti Bixby iz jednadžbe. Dvostrukim pritiskom pokrenite kameru ili otvorite drugu aplikaciju i promijenite radnju pritiska i držanja da biste otvorili izbornik za isključivanje.

10. Održavajte bateriju

način rada za uštedu energije

Najneugodnija stvar koju vaš telefon može učiniti je ostati bez soka kada vam je najpotrebniji. Baterije pametnih telefona veće su i snažnije nego ikad, ali i zasloni, što znači da se energija može trošiti brže nego što mislite. Postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste izvukli malo više života iz svog telefona, ali najbolje je koristiti način rada za uštedu energije.

Svi Android uređaji imat će ovu značajku, iako neki proizvođači mogu imati više opcija od drugih. Pronađite ovaj način rada skriven unutar postavki baterije, gdje možete smanjiti brzinu procesora, smanjiti svjetlinu i čak ograničiti dostupnost aplikacija. Neki telefoni također mogu imati nekoliko unaprijed postavljenih razina uštede energije.

Nekorištene aplikacije također možete staviti u stanje mirovanja ako ne želite da rade u pozadini i troše dragocjeno trajanje baterije. Potražite opciju koja se zove ograničenja upotrebe u pozadini ili nešto slično. Zatim možete reći svom telefonu da stavi nekorištene aplikacije u stanje mirovanja i da određenim aplikacijama doda određene razine ograničenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up